Kinderen houden van spelenderwijs bewegen en ontdekken. Bewegen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling. Hoe stimuleer je kinderen om gemakkelijk gedurende de dag te bewegen?

Voor kinderen onder de vier jaar geldt dat veel en gevarieerd bewegen erg belangrijk is voor de ontwikkeling. Oefen daarom vaak en met voldoende afwisseling, ook met kinderen die nog niet kunnen lopen. De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt namelijk al in de eerste zes maanden gelegd.

Basisvaardigheden van bewegen

Oefen zoveel mogelijk verschillende basisvaardigheden voor een goede motorische ontwikkeling.

image

Bron: Athletic Skills Model

Voor kinderen vanaf vier jaar bestaat de Nederlandse beweegrichtlijn. Deze geeft aan hoeveel bewegen nodig is en welke bewegingen belangrijk zijn om gezond op te groeien en te ontwikkelen. Voor een goede gezondheid is het van belang dat kinderen minimaal:

  • Dagelijks een uur matig intensief bewegen
  • Driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten doen
image

Wat kan jij doen?

Als ouders betrokken zijn bij beweegactiviteiten en hier thuis aandacht aan besteden, zijn kinderen gemotiveerder en bewegen ze makkelijker. Dit effect bestaat ook in andere settings zoals de kinderopvang of school. Als ouder kun je het beweeggedrag van jouw kind op verschillende manieren positief beïnvloeden.

Denk aan de inrichting van je huis en tuin:

Gebruik speelgoed dat bewegen stimuleert, zoals een bal of een loopfiets, of laat je kind vrij rondkruipen of -lopen in de kamer.

Wees enthousiast over bewegen en beweeg samen:

Samen bewegen is leuk voor jullie allebei! Doe mee en geef het goede voorbeeld. Een gezellige wandeling in het bos of dansen in huis? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Doe dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk bewegend:

Lopend of met de fiets naar de supermarkt of de kinderopvang stimuleert bewegen.

Maak gebruik van de kansen in je wijk:

Welke sport- en beweegaanbieders in de wijk hebben beweegaanbod voor jonge kinderen? Doe een proefles! Of doe een rondje langs alle speeltuinen.

Voorkom veel stil- en vastzitten in (wip)stoeltjes en kinderwagens:

Beperk dit tot de tijd die noodzakelijk is. Haal je kind na een autorit bijvoorbeeld meteen uit de maxicosi.

Creëer balans tussen bewegen en digitale media

Zorg voor een gezonde balans tussen slaap, beweging en stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media.

Praktische tips per leeftijdscategorie

Bewegen is gezond, bewegen is leuk en bewegen is eenvoudig. Praktische tips:

Beweegtips

Baby (0-1 jaar)

  • Is je baby wakker? Leg je baby regelmatig, onder jouw toezicht, op zijn of haar buik.
  • Begint je baby met kruipen? Stimuleer dit door met je baby mee te kruipen of voor je baby uit te kruipen. Of leg het favoriete speelgoed net buiten handbereik zodat je baby moet kruipen om erbij te komen.

Beweegtips

Dreumes (1-2 jaar)

  • Loopt jouw kind goed en zelfstandig? Daag hem/haar uit om te lopen op een oneffen grond. Dit kan bijvoorbeeld door over stenen of grind te lopen, maar ook op zand of houtsnippers.
  • Laat je kind blokjes stapelen tot een hoge toren en laat hem/haar de toren ook weer omgooien. Daag je kind uit een steeds hogere toren te bouwen. Het is ook leuk om dit samen te doen.

Beweegtips

Peuter (2-4 jaar)

  • Oefen samen verschillende bewegingen. Jij doet verschillende bewegingen voor, die hij/zij vervolgens nadoet. Het is ook leuk om dit om te wisselen, dus dat jouw kind bewegingen voordoet die jij nadoet.
  • Stimuleer je kind over lage smalle muurtjes of (stoep)randjes te lopen. Wandel samen door de wijk en zoek plekken waar je je kind kunt uitdagen over smalle muurtjes of bankjes te laten lopen.

Beweegtips

Basisschoolleeftijd (vanaf 4 jaar)

Vanaf de basisschoolleeftijd sporten kinderen vaker bij een sportvereniging. Maar daarnaast vinden kinderen het nog steeds leuk als je samen met hen beweegt.

  • Roep een kleur. De ander raakt daarna zo snel mogelijk iets van die kleur aan. Dit kan ook met letters. Wie is het snelst?
  • Tover je huis om in een disco door dansmuziek aan te zetten en lekker te dansen.

Beweegtest

Met deze korte test kom je erachter hoeveel jouw kind dagelijks beweegt en op welke eenvoudige manieren je meer beweging aan de dag kunt toevoegen. Doe hier de test

Fiona van Opvoedinformatie Nederland over het belang van bewegen

In dit filmpje legt Fiona uit waarom het belangrijk is dat peuters voldoende bewegen en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw peuter meer gaat bewegen.