Instrumenten voor professionals

Er zijn verschillende praktische instrumenten beschikbaar die jou helpen in het gesprek over bewegen met ouders.

Poster

De poster is onderdeel van de Nut en Noodzaak toolbox en bedoeld voor aan de muur in de wachtkamer of consultruimte. De poster bevat een meetlint waar kinderen zich aan kunnen meten, daarnaast staan er verschillende ‘weetjes’ over waar bewegen allemaal effect op heeft bij jonge kinderen.

Kubus

De flyer in de vorm van een kubus is onderdeel van de Nut en Noodzaak toolbox en bedoeld om mee te geven aan ouders na een consult. Aan de binnenkant van de kubus lees je over het belang van bewegen voor jonge kinderen, aan de buitenkant vind je ‘weetjes’ hoe bewegen samenhangt met andere leefstijlthema’s.

Argumentenkaartjes

Het gesprek aangaan met ouders over het sport- en beweeggedrag van hun kinderen kan lastig zijn. Gebruik de argumentenkaartjes en kom erachter wat ouders belangrijk vinden voor hun kind. Vervolgens leg je uit op welke manier bewegen bijdraagt aan de thema’s die ouders belangrijk vinden voor hun kind.

Beweegspelletjes

De Beweegspelletjes helpen de motorische ontwikkeling van kinderen stimuleren. De spelletjes uit de bundel zijn laagdrempelig en eenvoudig in te zetten. Ze dragen bij aan de sociaal- emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Beweegtest

Met deze korte test breng je in kaart hoeveel kinderen (vanaf 4 jaar) dagelijks bewegen en op welke eenvoudige manieren je meer beweging aan de dag kunt toevoegen.

Praatplaten

Met de Praatplaat ga je op laagdrempelige wijze met ouders in gesprek over de motorische ontwikkeling van kinderen. De Praatplaat inspireert jullie op zoek te gaan naar beweegkansen die passen bij het kind. De Praatplaat is beschikbaar in meerdere versies, passend bij verschillende leeftijdscategorieën.