Esports evenementen 
Hoe is esports in Nederland georganiseerd?


"De plekken voor kwalificatie
op Papendal voor het esports team waren binnen een kwartier vergeven."

Esports arena’s in Nederland

In diverse Europese landen bestaan er al centrale esports organisaties (Esports-Bund Deutschland EV, The British Esport Association, Asociacion Club Esports in Spanje, Italian Esports Federation, France Esports Associantion). Nederland kent  enkele initiatieven om esports te organiseren:

 • De Nederlandse eSports Bond (ESB) wordt vertegenwoordigd door voorzitter Robbin Boer. De bond geeft aan dat zij esports clubs en verenigingen ondersteunen met een competitieopzet. Daarnaast helpen zij met cursussen, referees en sociale projecten. De ►website is echter al enige tijd ‘under construction’.    
 • Een andere organisatie is de Dutch College League. Zij organiseert een kampioenschap voor League of Legends voor afvaardigingen van een groot aantal studenten esports clubs. Dat zijn onder meer de Dorans uit Nijmegen, Esevzephyr Eindhoven, TSR-Link Tilburg, DSA Delft, NSE Amsterdam en Erasmus Rotterdam. 
 • Er is momenteel een derde initiatief gaande voor een soort Nederlandse esports federatie. Hier is op dit moment nog weinig over bekend.

Organisatie van esports in Nederland

Esports initiatieven in gemeenten

Rotterdam
Een aantal Nederlandse gemeenten verkent de mogelijkheden voor de sterk groeiende vrijetijdsactiviteit esports. In Rotterdam was bij het vaststellen van het Sportbeleid in 2017 esports nog geen onderdeel van het ►gemeentelijk beleid maar in het begin van 2019 is esports daarin opgenomen. De wethouder sport Sven de Langen van de gemeente Rotterdam zag de toename van digitalisering en gaming. Hij wil voorkomen dat in de toekomst kinderen alleen nog maar gamen en dat de sportverenigingen verdwijnen. Rotterdam beoogt met beleid rondom esports de werelden van gaming en sport samen te brengen door het binnenhalen van grote esports toernooien (onder andere EsportsX event, Europese League of Legends finales en Dreamhack). Bovendien wil de gemeente esports toevoegen aan de breedtesport. Partijen die esports willen inzetten als maatschappelijk middel (bijvoorbeeld het House of Esports) kunnen aanspraak maken op subsidie. Ook hebben ze in Rotterdam een ►esports competitie tussen breedtesportverenigingen. Het ministerie van VWS heeft Rotterdam tot ‘living lab’ voor esports benoemd.


Den Haag 

Het Team Esports van de gemeente Den Haag houdt in de coronacrisistijd esports toernooien om te zorgen dat  jongeren thuisblijven. Per stadsdeel organiseren ze wekelijks voorrondetoernooien en een stedelijke finale in FortNite en Fifa2020. Bij FortNite doen per week zo’n 75 tot 100 deelnemers per toernooi mee en zijn er zo’n 1000 views die het toernooi via livestreams volgen. Bij Fifa spelen zo’n 275 deelnemers per week editie mee. De gemeente is enthousiast, spreekt van een succes en blijft dit ook na de crisis wellicht organiseren, maar dan in combinatie met fysiek bewegen.


Gemeenten in Europa

Odense in Denemarken kent een technologiecluster voor robotica met 130 bedrijven en 3.900 werknemers. ►Odense robotics helpt deze startups door onder meer met esports en evenementen Odense op de kaart te zetten (zie ►Odense-esport). In Kopenhagen wordt esports ondersteund onder voorwaarde dat gamers ook daadwerkelijk bewegen. De sportdienst in het Belgische Kortrijk houdt een offline Fortnite kamp om jongeren te laten bewegen. Kinderen tussen 9 en 12 jaar spelen Fortnite verkleed in kostuums met zogenaamde nerfguns.

Terug naar de inhoudsopgave?

Grote esports arena’s, zoals in China en Zuid-Korea waar duizenden mensen in kunnen, zijn er (nog) niet in Nederland. Wel zijn er zijn diverse fysieke locaties waar esports pioniers ondernemen.

Beleidsmatig kun je de vraag stellen of esports in strijd is met het streven om meer te gaan bewegen want het stimuleert feitelijk sedentair gedrag. Aan de ene kant is meer bewegen een belangrijke legitimering van sport. Aan de andere kant zijn er ook diverse andere doelen die gemeenten en organisaties nastreven en doelgroepen die zij willen bereiken en wat met esports kan worden gerealiseerd. Sanquin bijvoorbeeld heeft een campagne gestart met ►League of legends voor het werven van bloeddonors. 

Dit laatste hoofdstuk bevat voorbeelden van wat gemeenten, scholen en sportclubs doen met esports en hoe esports in Nederland is georganiseerd.

 • Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn is een locatie voor esports sinds 2017. Er worden events gehouden en onlangs is het platform Esports Nederland gelanceerd, waarop gamers mee kunnen doen aan online toernooien en ranglijsten.
 • House of Esports in Rotterdam is een plek en platform waar Rotterdammers kunnen gamen, leren, sporten, bewegen en socializen. House of Esports faciliteert esports teams (onder wie Erasmus esports) die trainen voor grotere competities. Daarnaast zijn zij een gameclub gestart om jong esports talent op te leiden. Gamers kunnen eventueel doorstromen naar een highschool esports, met een topsportprogramma in de vorm van een gameacademy, Dat wordt aangeboden door het Thorbecke college.
 • House of Esports is voornamelijk actief in Rotterdam-Zuid, in de wijk Feijenoord. Een aandachtswijk met veel armoede en criminaliteit en waar een grote groep kwetsbare jeugd woont. Met gamen kunnen jongeren gedragsregels bijgebracht worden met de focus op respect en sportiviteit. Op woensdagmiddag tijdens de vrije inloop komen er 60 tot 70 jongeren per dag. Er zijn initiatieven om ook andere doelgroepen als ouderen en mensen met een beperking (game inclusion) zonder beperking te laten spelen.
 • Esports Center Eindhoven was een Active Esports Arena met gamen en sporten tegelijk. Voetbalclub PSV zag potentie in active esports en ging een samenwerking aan. Door de gedwongen sluiting in verband met het coronavirus en onvoldoende reserves volgde een faillissement.
 • H20 Esports Campus Amsterdam is gehuisvest in een oude school in Purmerend. Deze campus heeft onder andere de beschikking over het Rabo Esports Stadium, Esports Lounge, Gaming Club, VR Free-roaming esports. De locatie bevindt zich naast een traditionele sportaccommodatie en verschillende middelbare scholen.
 • De Beleverij in Hengelo (Overijssel) heeft een esports ruimte. Het idee is om die te combineren met traditionele sporten. De eigenaar zegt in het AD (3 juni 2020): “We willen straks techniektrainingen (voetbal) gaan aanbieden, maar ook esports trainingen.”
 • RacingHub in Utrecht is een esports accommodatie voor racers. Hier kunnen deelnemers trainen, competitie en toernooien spelen en naar de echte races kijken.
 • VR Arcade heeft vestigingen in Amsterdam, Delft en Helmond. Hier kun je esports spelen met een VR-bril en wapens.

Esports en de traditionele voetbalclubs

Ook het betaald voetbal heeft esports omarmd. Patrick Verneel en Michel Verijn zijn de esports marketeers van Eredivisionist Vitesse. Vier weken voor aanvang van het seizoen 2019-2020 kregen ze van de KNVB de opdracht om twee spelers en een reserve voor de eDivisie aan te leveren. De plekken voor kwalificatie op Papendal voor het esports team waren binnen een kwartier vergeven. 

De populariteit van de esports room in een van de loges in het Gelredome is groot. Vitesse is een esports academie gestart in samenwerking met diverse voetbalclubs in de regio. Wel zien de (e)sport(s) marketeers dat de esports doelgroep bijna niet geïnteresseerd is in het kijken naar het traditionele voetbal in het stadion.


Ook dringt de populariteit van esports door op scholen. Thorbecke College Rotterdam biedt een topsportprogramma en een gameacademy aan in samenwerking met House of Esports. Op de Hogeschool Rotterdam hebben vijf studenten Fitnescape opgezet. Fitnescape organiseert toernooien vanuit huis maar met als doel: sportparticipatie verhogen onder studenten.


Esports en scholen

Kennis- en adviesorganisaties

In de zomer zijn er (Covid 19-tijd uitgezonderd) diverse kampen om games in competitieverband te spelen, zoals Campzone in Veghel (Duh-Events). Door de coronacrisis werden diverse toernooien online gehouden. Ook traditionele topsporters deden mee aan esports evenementen. Zo won Kiki Bertens het online tennistoernooi van Madrid, was er een virtuele wielerronde van Vlaanderen 2020 en de PDC home tour (darts). ESL-benelux is een organisatie die allerlei grote online sportevenementen organiseert. Ziggo organiseert de Formule 1 eBattle. WePlay Esports organiseert esports evenementen (FIFA toernooien bij voetbalclubs, Fortnite Kinderfeestjes) maar ook complete marketingcampagnes, zoals game-activaties met influencers, esporters en pr. Televisiezenders Ziggo Sport Totaal en FOX Sports zenden esports evenementen uit in Nederland, maar het meeste is online te zien.■


Diverse kennisorganisaties en adviesorganisaties ondersteunen esporters:

 • Esports Club is een esports nieuwsplatform met dagelijks nieuws en informatie over games, toernooien, spelers en teams. Next Level Esports is een adviesbureau dat spelers en coaches helpt zich te ontwikkelen door middel van ActionTypes. Dat gaat over onder andere communiceren, samenwerken en hoe om te gaan met stress. Ook geeft het inzicht in onder meer de leer- en speelstijl en informatieverwerking. 
 • SEG Esports is een zogenoemd talentmanagement bureau dat de belangen van esporters vertegenwoordigt. SEG begeleidt esporters met carrièreplanning, talentontwikkeling, contractbesprekingen, brand building, sponsors en dagelijkse planning en begeleiding tijdens grote toernooien. Ze doen dit door kennis van de traditionele sport en esports te combineren. 
 • Kenniscentrum Sport & Bewegen voorziet in kennis over sport en bewegen. Ook over Esports, Gaming en Gamification wil het kenniscentrum een verbindende factor vervullen tussen de  gamewereld (praktijk), het onderzoeksveld en de sport- en beweegprofessional (beleid). Dit door onder andere de professionals te ondersteunen met de laatste inzichten over de ontwikkelingen en de producten op de markt en door  relevante en vernieuwende vragen terug te koppelen aan de ontwikkelaars en het onderzoekslandschap. Zo heeft de afdeling Topsport Topics (in opdracht van SEG Esports) een jetlag protocol ontwikkeld voor het Nederlands esports team Overwatch.

In de zomer zijn er (Covid 19-tijd uitgezonderd) diverse kampen om games in competitieverband te spelen, zoals Campzone in Veghel (Duh-Events). Door de coronacrisis werden diverse toernooien online gehouden. Ook traditionele topsporters deden mee aan esports evenementen. Zo won Kiki Bertens het online tennistoernooi van Madrid, was er een virtuele wielerronde van Vlaanderen 2020 en de PDC home tour (darts). ESL-benelux is een organisatie die allerlei grote online sportevenementen organiseert. Ziggo organiseert de Formule 1 eBattle. WePlay Esports organiseert esports evenementen (FIFA toernooien bij voetbalclubs, Fortnite Kinderfeestjes) maar ook complete marketingcampagnes, zoals game-activaties met influencers, esporters en pr. Televisiezenders Ziggo Sport Totaal en FOX Sports zenden esports evenementen uit in Nederland, maar het meeste is online te zien.■


Hoe is esports in Nederland georganiseerd?

Beleidsmatig kun je de vraag stellen of esports in strijd is met het streven om meer te gaan bewegen want het stimuleert feitelijk sedentair gedrag. Aan de ene kant is meer bewegen een belangrijke legitimering van sport. Aan de andere kant zijn er ook diverse andere doelen die gemeenten en organisaties nastreven en doelgroepen die zij willen bereiken en wat met esports kan worden gerealiseerd. Sanquin bijvoorbeeld heeft een campagne gestart met ►League of legends voor het werven van bloeddonors. 

Dit laatste hoofdstuk bevat voorbeelden van wat gemeenten, scholen en sportclubs doen met esports en hoe esports in Nederland is georganiseerd.

In diverse Europese landen bestaan er al centrale esports organisaties (Esports-Bund Deutschland EV, The British Esport Association, Asociacion Club Esports in Spanje, Italian Esports Federation, France Esports Associantion). Nederland kent  enkele initiatieven om esports te organiseren:

 • De Nederlandse eSports Bond (ESB) wordt vertegenwoordigd door voorzitter Robbin Boer. De bond geeft aan dat zij esports clubs en verenigingen ondersteunen met een competitieopzet. Daarnaast helpen zij met cursussen, referees en sociale projecten. De ►website is echter al enige tijd ‘under construction’.    
 • Een andere organisatie is de Dutch College League. Zij organiseert een kampioenschap voor League of Legends voor afvaardigingen van een groot aantal studenten esports clubs. Dat zijn onder meer de Dorans uit Nijmegen, Esevzephyr Eindhoven, TSR-Link Tilburg, DSA Delft, NSE Amsterdam en Erasmus Rotterdam. 
 • Er is momenteel een derde initiatief gaande voor een soort Nederlandse esports federatie. Hier is op dit moment nog weinig over bekend.

Organisatie van esports in Nederland

Esports initiatieven in gemeenten

Rotterdam
Een aantal Nederlandse gemeenten verkent de mogelijkheden voor de sterk groeiende vrijetijdsactiviteit esports. In Rotterdam was bij het vaststellen van het Sportbeleid in 2017 esports nog geen onderdeel van het ►gemeentelijk beleid maar in het begin van 2019 is esports daarin opgenomen. De wethouder sport Sven de Langen van de gemeente Rotterdam zag de toename van digitalisering en gaming. Hij wil voorkomen dat in de toekomst kinderen alleen nog maar gamen en dat de sportverenigingen verdwijnen. Rotterdam beoogt met beleid rondom esports de werelden van gaming en sport samen te brengen door het binnenhalen van grote esports toernooien (onder andere EsportsX event, Europese League of Legends finales en Dreamhack). Bovendien wil de gemeente esports toevoegen aan de breedtesport. Partijen die esports willen inzetten als maatschappelijk middel (bijvoorbeeld het House of Esports) kunnen aanspraak maken op subsidie. Ook hebben ze in Rotterdam een ►esports competitie tussen breedtesportverenigingen. Het ministerie van VWS heeft Rotterdam tot ‘living lab’ voor esports benoemd.


Den Haag 

Het Team Esports van de gemeente Den Haag houdt in de coronacrisistijd esports toernooien om te zorgen dat  jongeren thuisblijven. Per stadsdeel organiseren ze wekelijks voorrondetoernooien en een stedelijke finale in FortNite en Fifa2020. Bij FortNite doen per week zo’n 75 tot 100 deelnemers per toernooi mee en zijn er zo’n 1000 views die het toernooi via livestreams volgen. Bij Fifa spelen zo’n 275 deelnemers per week editie mee. De gemeente is enthousiast, spreekt van een succes en blijft dit ook na de crisis wellicht organiseren, maar dan in combinatie met fysiek bewegen.


Gemeenten in Europa

Odense in Denemarken kent een technologiecluster voor robotica met 130 bedrijven en 3.900 werknemers. ►Odense robotics helpt deze startups door onder meer met esports en evenementen Odense op de kaart te zetten (zie ►Odense-esport). In Kopenhagen wordt esports ondersteund onder voorwaarde dat gamers ook daadwerkelijk bewegen. De sportdienst in het Belgische Kortrijk houdt een offline Fortnite kamp om jongeren te laten bewegen. Kinderen tussen 9 en 12 jaar spelen Fortnite verkleed in kostuums met zogenaamde nerfguns.

Ook dringt de populariteit van esports door op scholen. Thorbecke College Rotterdam biedt een topsportprogramma en een gameacademy aan in samenwerking met House of Esports. Op de Hogeschool Rotterdam hebben vijf studenten Fitnescape opgezet. Fitnescape organiseert toernooien vanuit huis maar met als doel: sportparticipatie verhogen onder studenten.


Esports en scholen


"De plekken voor kwalificatie
op Papendal voor het esports team waren binnen een kwartier vergeven."

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Esports arena’s in Nederland

Grote esports arena’s, zoals in China en Zuid-Korea waar duizenden mensen in kunnen, zijn er (nog) niet in Nederland. Wel zijn er zijn diverse fysieke locaties waar esports pioniers ondernemen.

 • Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn is een locatie voor esports sinds 2017. Er worden events gehouden en onlangs is het platform Esports Nederland gelanceerd, waarop gamers mee kunnen doen aan online toernooien en ranglijsten.
 • House of Esports in Rotterdam is een plek en platform waar Rotterdammers kunnen gamen, leren, sporten, bewegen en socializen. House of Esports faciliteert esports teams (onder wie Erasmus esports) die trainen voor grotere competities. Daarnaast zijn zij een gameclub gestart om jong esports talent op te leiden. Gamers kunnen eventueel doorstromen naar een highschool esports, met een topsportprogramma in de vorm van een gameacademy, Dat wordt aangeboden door het Thorbecke college.
 • House of Esports is voornamelijk actief in Rotterdam-Zuid, in de wijk Feijenoord. Een aandachtswijk met veel armoede en criminaliteit en waar een grote groep kwetsbare jeugd woont. Met gamen kunnen jongeren gedragsregels bijgebracht worden met de focus op respect en sportiviteit. Op woensdagmiddag tijdens de vrije inloop komen er 60 tot 70 jongeren per dag. Er zijn initiatieven om ook andere doelgroepen als ouderen en mensen met een beperking (game inclusion) zonder beperking te laten spelen.
 • Esports Center Eindhoven was een Active Esports Arena met gamen en sporten tegelijk. Voetbalclub PSV zag potentie in active esports en ging een samenwerking aan. Door de gedwongen sluiting in verband met het coronavirus en onvoldoende reserves volgde een faillissement.
 • H20 Esports Campus Amsterdam is gehuisvest in een oude school in Purmerend. Deze campus heeft onder andere de beschikking over het Rabo Esports Stadium, Esports Lounge, Gaming Club, VR Free-roaming esports. De locatie bevindt zich naast een traditionele sportaccommodatie en verschillende middelbare scholen.
 • De Beleverij in Hengelo (Overijssel) heeft een esports ruimte. Het idee is om die te combineren met traditionele sporten. De eigenaar zegt in het AD (3 juni 2020): “We willen straks techniektrainingen (voetbal) gaan aanbieden, maar ook esports trainingen.”
 • RacingHub in Utrecht is een esports accommodatie voor racers. Hier kunnen deelnemers trainen, competitie en toernooien spelen en naar de echte races kijken.
 • VR Arcade heeft vestigingen in Amsterdam, Delft en Helmond. Hier kun je esports spelen met een VR-bril en wapens.

Terug naar de inhoudsopgave?

Esports en de traditionele voetbalclubs

Ook het betaald voetbal heeft esports omarmd. Patrick Verneel en Michel Verijn zijn de esports marketeers van Eredivisionist Vitesse. Vier weken voor aanvang van het seizoen 2019-2020 kregen ze van de KNVB de opdracht om twee spelers en een reserve voor de eDivisie aan te leveren. De plekken voor kwalificatie op Papendal voor het esports team waren binnen een kwartier vergeven. 

De populariteit van de esports room in een van de loges in het Gelredome is groot. Vitesse is een esports academie gestart in samenwerking met diverse voetbalclubs in de regio. Wel zien de (e)sport(s) marketeers dat de esports doelgroep bijna niet geïnteresseerd is in het kijken naar het traditionele voetbal in het stadion.


Kennis- en adviesorganisaties

Diverse kennisorganisaties en adviesorganisaties ondersteunen esporters:

 • Esports Club is een esports nieuwsplatform met dagelijks nieuws en informatie over games, toernooien, spelers en teams. Next Level Esports is een adviesbureau dat spelers en coaches helpt zich te ontwikkelen door middel van ActionTypes. Dat gaat over onder andere communiceren, samenwerken en hoe om te gaan met stress. Ook geeft het inzicht in onder meer de leer- en speelstijl en informatieverwerking. 
 • SEG Esports is een zogenoemd talentmanagement bureau dat de belangen van esporters vertegenwoordigt. SEG begeleidt esporters met carrièreplanning, talentontwikkeling, contractbesprekingen, brand building, sponsors en dagelijkse planning en begeleiding tijdens grote toernooien. Ze doen dit door kennis van de traditionele sport en esports te combineren. 
 • Kenniscentrum Sport & Bewegen voorziet in kennis over sport en bewegen. Ook over Esports, Gaming en Gamification wil het kenniscentrum een verbindende factor vervullen tussen de  gamewereld (praktijk), het onderzoeksveld en de sport- en beweegprofessional (beleid). Dit door onder andere de professionals te ondersteunen met de laatste inzichten over de ontwikkelingen en de producten op de markt en door  relevante en vernieuwende vragen terug te koppelen aan de ontwikkelaars en het onderzoekslandschap. Zo heeft de afdeling Topsport Topics (in opdracht van SEG Esports) een jetlag protocol ontwikkeld voor het Nederlands esports team Overwatch.